niedziela, 26 czerwca 2016

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

Wiele osób może zadawać pytanie, dlaczego sałatka ziemniaczana z tego przepisu jest nazywana uniwersalną. Swoje określenie zawdzięcza wszechstronnemu wykorzystaniu, ponieważ zarówno dobrze sprawdza się w roli codziennego pomysłu na smaczną potrawą, jak również świetnie prezentuje się w roli dania świątecznego. Można ją zabierać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a także na wypad za miasto czy na grilla.
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i kukurydzą



Ponadto, jest niezwykle prosta w przygotowaniu, nieskomplikowana i smaczna, przez co przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi. Z powodzeniem możemy przechowywać ją przez kilka godzin w pudełku lub lodówce turystycznej, bez straty dla posiadanych walorów smakowych.

Składniki:
 - ¾ kilograma ziemniaków,
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (jeśli preferujemy bardziej lekkostrawną propozycję)
- ½ cebuli, najlepiej cukrowej
- puszka kukurydzy

 Sos:
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki wody mineralnej
- 1 łyżeczka musztardy zwykłej lub miodowej
 - ½ łyżeczki cukru
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- cienki szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania
 1. Całość zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki energicznie mieszamy. Najlepiej w tym celu użyć shakera lub małego, zakręconego słoika. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku 1 cm. Gotujemy na parze, dbając o to, aby nie były zanadto rozgotowane. 3. Przekładamy do miski, aby odparowały i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Cebulę kroimy, kukurydzę odstawiamy i tuńczyka rozdrabniamy. 5. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy kukurydzę i cebulę. Mieszamy i dodajemy tuńczyka. Następnie delikatnie mieszamy. 6. Posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz