Babeczki na Halloween |
Ciasto:
Do miski wsypujemy: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 czubate łyżki kakao, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy te składniki.
Do drugiej miski wlewamy szklankę mleka, wbijamy 1 jajko, pół szklanki oleju i mieszamy.
Do miski z suchymi składnikami dodajemy zawartość miski z mokrymi składnikami i mieszamy do ich połączenia.
Do tego dodajemy drobno pokrojoną tabliczkę czekolady.
Następnie przekładamy masę do foremek albo papilotek mniej więcej do ¾ ich wysokości , nie więcej ponieważ ciasto trochę wyrośnie.
Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzając patyczkiem czy jest suchy. Odkładamy 1-2 babeczki, które kruszymy i będą one imitacją nagrobnej ziemi.
Krem:
Krem na babeczki możemy przygotować sami lub kupić półgotowy i postępować według instrukcji na opakowaniu. Osobiście, wolę zrobić własny, prosty krem i do tego rozwiązania będziemy potrzebować: 250 ml śmietany kremówki i 200 g czekolady (może być gorzka, może być mleczna, jak wolicie).
Podgrzewamy śmietanę, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Schładzamy , wstawiamy do lodówki (powinien schładzać się parę godzin), a potem ubijamy do uzyskania konsystencji kremu.
Smarujemy wierzch babeczek kremem i obtaczamy w pokruszonym cieście. Ostatnim elementem będą nagrobki. Możemy do tego użyć pierniczków, herbatników lub innych płaskich, kruchych ciastek. W zależności od upodobań możemy je pokryć polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne.
Ciastka -nagrobki możemy udekorować za pomocą jadalnych pisaków, umieszczając na nich symbole nawiązujące do tej tematyki. W każdej babeczce umieszczamy delikatnie ciastko-nagrobek. Straszne wypieki na Halloween gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz