środa, 22 czerwca 2016

Udka z kurczaka po zamojsku

Udka z kurczaka według poniższego przepisu kuszą swoim delikatnym, subtelnym smakiem oraz mięciutkim, rozpadającym się mięsem. Powstały w trakcie przyrządzania sos pieczeniowy świetnie komponuje się ze smakiem tłuczonych ziemniaków. Uzupełnieniem potrawy może być mizeria, sałata w śmietanie lub bukiet jarzyn. Wszystko według własnego upodobania.

Udka z kurczaka
Udka z kurczaka na obiad

Udka z kurczaka po zamojsku

Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- domowej receptury przygotowana vegeta (ilość podyktowana osobistymi preferencjami)
- suszony majeranek, oregano
- duża ilość masła
- sól, świeżo mielony pieprz
- ostra papryka

Sposób przygotowania:
Udka z kurczak należy dokładnie wyczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, vegetą oraz ostrą papryką. Następnie odstawiamy na kilka minut, obsypujemy z nadmiaru przypraw i smażymy na rozgrzanym oleju. Udka z kurczaka układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i oprószamy dużą ilością majeranku. W ten sposób mięso będzie charakteryzowało się unikatowym smakiem i aromatem. Gdy już mięso będzie przyprawione i ułożone w naczyniu, na wierzch wykładamy kilka łyżek masła (na każdy kilogram mięsa około 150 gram masła) i wlewamy około 1,5 szklanki wrzątku. Garnek nakrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika na około 90 minut. Mięso będzie gotowe w momencie, kiedy będzie odchodzić od kości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz