poniedziałek, 21 listopada 2016

Kluski leniwe


Nie od dzisiaj wiadomo, że my, Polacy, niezwykle mocno cenimy sobie domową, staropolską kuchnię. Do jej pozycji kultowych zaliczyć można wiele tradycyjnych dań, takich jak bigos, grochówka, dania z młodą kapustą czy pyszne, babcine pierogi i kluski.




kluski leniwe surowe rozłożone na stolnicy


Jednymi z najbardziej lubianych i popularnych również dziś dań są na pewno kluski leniwe.
Te łatwe w przygotowaniu danie jest świetnym pomysłem na obiad o każdej porze roku. Ogromną zaletą jest możliwość podania ich w zależności od własnych upodobań, z wieloma różnymi dodatkami. Przede wszystkim, kluski przygotowuje się z mąki i białego sera twarogowego, ale bardzo dużo osób ceni sobie również ich zmodyfikowaną wersję, gdzie biały ser zastępowany jest przez ugotowane i ostudzone ziemniaki. Ta druga wersja wymaga nieco więcej przygotowań, ale jest równie smaczna i pożywna jak pierwowzór. Kluski leniwe podawać można... z czym się chce! Niezwykle smaczne są wersje typowo obiadowe: z młodą kapustą, z kapustą kiszona, a także w sosie pomidorowym ze świeżymi ziołami. Nieco mniej wymagające okazują się być kluski podawane ze startym żółtym serem, podsmażoną na wolnym ogniu cebulką czy też bułką tartą, przygotowaną na patelni, na maśle lub margarynie. Kluski leniwe doskonale smakują podane z warzywami, np. gotowanymi groszkiem i marchewką oraz z warzywnym leczo, w skład którego wejść mogą pomidory, różnokolorowe papryki, bakłażan czy cukinia. Nic więc dziwnego, że od dawien dawna kluski to jedno z najpopularniejszych dań na naszych polskich stołach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz