czwartek, 8 grudnia 2016

Karkówka pieczona w rękawie


Podaję niezwykle prosty przepis na karkówkę pieczoną w rękawie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jest to również świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą ograniczyć użycie tłuszczu. Karkówka pieczona jest dobrym rozwiązaniem zarówno na zwykły obiad, jak i świąteczne danie.

karkówka pieczona - plastry podane na talerzu z ziemniakami i kalafiorem



Podaje przepis na 1,5 kg mięsa, które wystarczy na obiad dla 4-5 osób.
Do przygotowania marynaty do mięsa będziemy potrzebować około 5 ząbków czosnku (jeśli są niewielkie to nawet 6), ok 5 łyżek oleju rzepakowego, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu cayenne, czubatą łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku, półtorej łyżeczki soli.
Zaczynamy od umycia i osuszenia mięsa. Do miseczki wlewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek lub bardzo drobno siekamy, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Smarujemy mięso dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki. Najlepiej byłoby, gdyby mięso mogło „przejść” marynatą przez noc, jeśli jednak nie mamy tyle będzie musiało wystarczyć około 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy karkówkę do rękawa, zawiązujemy i robimy kilka dziurek, żeby rękaw nie pękł w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy około 2 godzin. Pod sam koniec pieczenia, czyli 10-15 minut przed końcem, rozcinamy rękaw, żeby nasza karkówka pieczona mogła się zarumienić. Aby zaoszczędzić czas i pracę możemy również obrać warzywa takie jak ziemniaki, marchewki, pokroić je w grubsze plastry i piec razem z mięsem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz