środa, 13 września 2017

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem


Naleśniki to jedno z dań, które od zawsze gości na naszych stołach, a różnorodność przepisów sprawia, że nigdy się nie nudzi. Wśród wielu różnych sposobów na jego przygotowanie, warto wyróżnić naleśniki ze szpinakiem i łososiem. To wykwintne danie przypadnie do gustu każdemu, nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi. Do przygotowania tego posiłku wystarczą:




Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- sól

Na farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku, w liściach
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- sól, pieprz
- opcjonalnie pomidorki cherry

Najpierw należy przygotować ciasto naleśnikowe. W czystym naczyniu połączyć wszystkie składniki, tj. mąkę, mleko, wodę oraz sól, a następnie zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie zbyt gęstego lub zbyt płynnego ciasta, dodać odpowiednio więcej wody lub mąki. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie odłożyć na bok pod przykryciem.

Następnie mięso należy pokroić na drobne kosteczki i podsmażyć wraz z posiekaną cebulką i czosnkiem. Tutaj sparwdzisz, jak kroić cebulę. Dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem lub, według upodobań, innymi przyprawami, i dusić pod przykryciem przez co najmniej kilka minut. Następnie przełożyć do innego naczynia i dodać pokrojony w drobne kostki ser feta, opcjonalnie pokrojone pomidorki cherry.

Tak przygotowany farsz przełożyć do naleśników i zawinąć – jest na to kilka sposobów. Można zwinąć je w rulon, trójkąt lub po prostu założyć brzegi i rozłożyć gotowe na talerzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz